tiistai 29. heinäkuuta 2014

Japanialaisen puutarhan alkeet

Isäntä sattui taannoin kanavasurffaillessa jäämään katsomaan Maailman upeimmat puutarhat (vai mikä se nyt oli?), jossa aiheena oli japanilainen puutarha. Sattui sitten mainitsemaan, että hän haluaa sellaisen. Heitin ilmoille, että tontin etureunassahan olisi sopiva paikka, kun siellä kasvaa sammal nurmen tilalla muutenkin. Jäi vissiin ajatus muhimaan, kun on tässä ideoita sinkoillut. Kulmauksessa on "koppi". Pappa teki vanhaan pihaan rattaille kopin, kun ei meillä ollut silloin niille muutakaan paikkaa. Koppi siirtyi muutossa tälle tontille ja se vaan laitettiin tuohon sen kummemmin paikkaa miettimättä. Samalla kulmalla sijaitsee myös kivituhkakasa ja ihan vaan pikkasen kaikenlaista muutakin roinaa.

Etualalla kuvassa näkyy omenapuun oksaa. Sen puun ympärille rakennan penkin. Kopin seinälle ripustan pari lyhtyä, kunhan sopivat sattuvat eteen. Saatanpa laittaa seinälle myös peilin. Kivituhkakasa ja muu tarvike saa luvan löytää paikkansa jostakin toisaalta.

Eilen kauempaa katsellessani huomasin syreenipensaassa harvemman kohdan ja keksin, että siihen tulee aukko. leikkasin aukon sellaiseksi, että siitä oikeasti näkee katsella läpi. Tie kulkee toisella puolella, mutta se on paljon alempana, ehkä metrin, joten ei siitä pitäisi ihan kauheasti tulla katseita pihaan päin. Tai mitä sitten jos tuleekin? Juurikin aukon kohdalla, tien puolella, kasvaa sattulta kultapiiskua. Se on nupullaan, mutta kun se puhkeaa kukkaan, saamme keltaisen raidan aukon alareunaan.

Voi mitä kaikkea vielä ehdinkään kehitellä? Vielä kun ehtisi toteuttamaankin sen kaiken. Itse en ole mikään japanilaisen puutarhan erityinen fani, joten olen tästä innostuksesta hieman hämilläni. Isäntä ehdotti myös retkeä Roihuvuoren japanilaiseen puutarhaan. Se kortti on käytettävä, en ihan kovin usein saa puutarharetkiehdotuksia mieheltäni. Ekaa kertaa ehdotti!

1 kommentti:

  1. oho, (luulin jotain kuvankäsittelyohjelmalla tehtyä visiota), tostahan tulee upea, etenkin toi reikä tuossa aidanteessa. Olen mukana hankkeessa. Se on maailman kauneimmat puutarhat, tänään Etelä-Afrikassa, siel oli myös japanialainen" puutarha.

    VastaaPoista