lauantai 28. syyskuuta 2013

Kaivoinpa kerran...

Meidän talo on rinteessä ja autotalli ylärinteen puolella suurimmaksi osaksi maan alla. Ikkuna on ollut varmaan vuosikausia raollaan, koska poka ja karmi on kastunut ja turvonnut ja osittain lahonnut puutteellisen vedenohjauksen vuoksi. Ikkuna kun on noin 15cm maan pinnasta. Katselin siinä sitten tarkemmin ja totesin maan kallistuvan seinää kohden. Ajattelin kaivavani kallistukset oikeaan suuntaa, poispäin seinästä. Työtä vaikeutti kiveys, joka oli savella vielä tampattu tosi tiukkaan. Tuntui, ettei lapiota saa millään uppoamaan. Syykin sitten selvisi, alla oli jonkin näköinen puukansi. (Meidän pihasta nyt tuntuu löytyvän kaikenlaista, olihan ne perustuksetkin, mistä tein kasvihuoneen lattian.)

Siinä vaiheessa, kun olin saanut kantta näkyviin vain vähän, pikkumies See heräsi päiväunilta ja kaivuutyöt oli lopetettava. Mysteerikansi käväisi mielessä vähän väliä, mutta jouduin odottamaan melkein kolme viikkoa, että pääsin jakamaan. Kyllä se kanneksi sitten lopulta osottautuikin.




Hyvin oli tuokin piilotettu, mutta aivan tietoisesti. Olisi toki ollut kiva tietää tuollaisestakin, ettei vaan vahingossa törmää tapaukseen, esim. puukannen pettäessä jonkun jalan alla. Tokihan puu voi kestää hyvinkin pitkään maan alla, mutta ei varmasti ikuisuutta.





Kannen alta löytyi siis kaivo. Sen on kaiketi tarkoitus kerätä rinteen vedet, ettei talon kellariin tulisi vettä. Kaivo on täysin kuiva, mutta eipä tässä ole kovasti vielä syksyn sateet kiusanneetkaan kuivan kesän jälkeen. Ei voi tietää, toimiiko vaiko eikö. Vaikka ei meillä ole kellarissa tarvinut jalat märkinä kävellä...

Kansi nyt varmaan menee vaihtoon, mutta olisihan se kiva varmistaa kaivon tarkoitus. Meillä on kyllä talon alkuperäiset piirustukset, mutta ei niissä mitään kaivoa ole. (Toisaalta kuvat ovat luultavasti jokin tyyppipiirustus, sillä ei meidän autotallissa ole ylärinteen puolella ikkunoitakaan, mitkä kuviin on piirretty.) Pitänee lähteä kyselemään kyliltä. Josko jostakin arkistojen kätköistä tietoa löytyisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti