perjantai 18. toukokuuta 2012

Risuja

Ennen
Nyt
Nyt se on vihdoin saatu matalaksi. Vanha kompostikasa nimittäin. Jösses, mikä homma. Montakohan viikkoa oon sen parissa puhissut? Voi olla, että jossakin aiemmassa tekstissä olis joku vinkki. En kyllä jaksa etsiä. Tuntuu, että useita viikkoja meni joka tapauksessa. Se näytti aluksi siltä, että tuosta nyt vaan siirretään neljä kuutiota kompostia toisaalle. Ei menny ihan niin.

Tässäpä muutama vinkki heille, ketkä ovat perustamassa kompostia. Älkää tehkö siitä suurta (tai ollenkaan), jos ette tiedä mitä olette tekemässä. Älkää tunkeko sinne kaikkea mahdollista, mikä ehkä saattaisi olla maatuvaa. (Esim. muoviruukut juuripaakun ympärillä eivät ole maatuvia.) Älkää myöskään tunkeko kompostia puolilleen oksia. Eikä varsinkaan ranteen paksuisia. Kääntäkää komposti toisinaan. Jos sen tunkee vaan täyteen ja tamppaa hyvin, että mahtuu vielä hieman lisää, niin se ei toimi. Tavara ei kompostoidu. Ei ainakaan ihan lähivuosikymmeninä.








Voin kertoa, että välillä meinasi usko loppua kesken. Saaliina jonkin verran roskaa, melkonen määrä maatumattomia lehtiä, 7 säkkiä (50l) + kottarikuorma + saavi täynnä oksaa. Multaa ei löytynyt juuri nimeksikään. Olis ollu kyllä aika kiva, jos olis ollu.

Nyt kuvassa näkyy (huonosti) uusi lehtikasa. Siirsin kompostista lehdet tontin rajalle penkiksi. Siihen tulee päälle multaa ja reunaan meinasin tehdä kylmämuurin tontilla olevista kivistä. Penkki tulee jäämään osittain kasvihuoneen taakse. Niiden väliin jää reitti kompostille. Kompostori siirtynee kompostin jatkoksi.

(Nyt kuvassa näkyy muuten pilkahdus siirretyistä tuijista, peittää mukavasti naapurin katuvalon betonijalan.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti