keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Komposti

On ollut tapana aina tehdä vähän töitä vappuna, siis minulla. Yksi vappu aloin vain kaivaa väylää, kun oli ollut puheissa tehdä pihan poikki kulkeva polku. (Naapurit olivat hieman ihmeissään, mutta ryhtyivät töihin myös.) Polku kyllä saatiin tehtyä, ei ihan kokonaan vappuna, mutta kuitenkin.
Sittemmin on tullut pestyä talon julkkaria ym.

Tänä vuonna päätin tehdä uuden kompostin, kun vanha oli leviämässä. Eikä se kyllä parhaalla paikallakaan ollut. Leviäminen johtui siitä, että kompostia ei alun perin oltu tehty kovin hyvin. Puutavara oli kuitenkin edelleen käyttökelpoista. Eli ei muuta kuin purkamaan ja kasaamaan.

Puutarhurin työkalut

Vanha komposti oli n. 2m x 2m laatikko. Nyt tuleman piti noin 1m x 2m laatikko jaettuna kahteen osastoon. Siinä työtä tehdessä paljastui karu totuus. Puutavara oli kyllästettyä puuta eikä suinkaan lämpökäsiteltyä, kuten ulkonäöstä päällisin puolin olin analysoinut. Ajattelin sitten, että antaa mennä vaan, kai sitä multaa voi kukille käyttää. Ostetaan ruokakasveille mullat kaupasta tai tehdään erikseen vielä yksi laatikko.

Vanhan kompostin jämät

Yöllä poika Seetä syöttäessäni aloin taas ajattelemaan. Voinko antaa kukille kyllästetyssä laatikossa muhinutta multaa? Mahtaako kukat kukkia kunnolla? Pahin uhka kuitenkin piilee siinä, että perhoset ja ampparit ym. pölyttäjät käyvät imemässä kyllästynyttä mettä. Ja lopulta me menemme itse ostamaan kaupasta jonkun hölmön omakotiasukin tahallaan kyllästämää hunajaa! Voi yhren tähren! Kyllä mun varmaan pitää purkaa se laitos ja tehdä uus puhtaasta puusta. Kyllä mä saan kyllästetynkin puutavaran vielä käytettyä, kun on niitä portaita rakennettavana.

Puolivalmista

Valmis kuva on taas ottamatta, kun alkoi hämärtää. Ja tänäänkään en saanut sitä otettua, sillä aamulla heti ysin jälkeen työnsin ulko-oven kiinni ja samalla hetkellä tajusin, että avaimet ovat sisällä. Poikain kanssa oltiin menossa kerhoon. Sinne kyllä mentiin ja sen jälkeen talsittiin mummulaan hakemaan vara-avainta. Kaiken kaikkiaan koko päivä meni säätämiseen ja olin vasta hämärissä kotona. Huomenna paremmalla onnella...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti